Zaujímavosti zo sveta „inlajnov“

_
Pečenie korčúľ

Čo k tomu potrebujeme

– jeden pár korčulí s karbónovým základom (najlepšie Rollerbalde, Powerslide, Luigino,…)

– elastický obväz cca 2-3m šírky 10 cm

– sporák (trúbu). Najlepšie elektrický sporák s ventilátorom.

– klúče, stolička, ponožka

Príprava

Kolieskové korčule zbavíme koliesok (pneumatiky s ložiskami). Nôž jemne povolíme tak, aby sa s ním dalo ľahko pohybovať. Takto pripravené topánky očistíme vlhkou utierkou od prachu a iných nečistôt. Zapneme elektrický sporák a necháme vyhriať na 90 stupňov Celsia. Pred zapnutím umiestnime do spodnej tretiny trúby rošt/plech (na ktorú budeme klásť korčuľu) a ak máme zapneme aj ventilátor.

Postup

Pripravenú pravú korčuľu (ľaváci začínajú ľavou) umiestnime v stojacej polohe na rošt do trúby. Spustíme časomieru 20 min. Počas náhrevu sa môžeme venovať údržbe koliesok (pneumatík) prípadne ložiskám (čistenie / olejovanie). Po 20 minutách vyberieme topánku z trúby, sadneme si na stoličku a obujeme topánku. Šnúrky nezaťahujeme, len jemne zviažeme. Doťahovací klip necháme voľný. Zoberieme si elastický obväz a postupne omotávame nohu s korčuľou. Postupujeme od špičky k nohe. Obväz omotávame aj cez nôž a primerane doťahujeme, aby vznikol príslušný tlak. Ak sme ukončili omotávanie (ostávame stále sedieť na stoličke), pokrčíme nohu aby sa koleno dostalo na úroven špičky a stehno bolo rovnobežné so zemou. V tejto polohe zotrváme cca 20 min. UPOZORNENIE: vzhľadom na to, že korčuľa bola vyhriata na 90 stupňov, ponožka, ktorú použijeme by mala mať parametre bežne používanej ponožke na pretekoch, môžeme ucítiť zvýšené teplo na nohe (nielenže môžeme, ale aj ucítime). Aj v tomto prípade čas tvrdnutia topánky využívame na profilaxiu ložísk. Celý postup opakujeme pre ľavú (ľaváci pravú) korčuľu.